Hypotheek & Gezondheid

Kan je met een zwakke gezondheid een hypotheek afsluiten?

 

 

 

 

 

 

Een groot struikelblok om een huis te kopen kan de gezondheid vormen. 
Mensen met een verhoogde kans op overlijden kunnen vaak niet voldoen aan de voorwaarden van de bank om een hypotheek te krijgen. 
Het probleem is vaak dat er geen overlijdensrisicoverzekering kan worden afgesloten.

Met een overlijdensrisicoverzekering of levensverzekering zorg je ervoor dat er geld is als jij of je partner komt te overlijden. 
Op die manier kan de hypotheek dus nog steeds betaald worden. 
Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, wil de verzekeraar dus graag weten hoe gezond je bent. En om die reden vul je dus een gezondheidsverklaring in.


Een verzekeraar mag je niet zomaar alles vragen. Is de hypotheek die je wil gaan aanvragen lager dan € 278.004? In dat geval moet de verzekeraar zich beperken tot de vragenlijst die opgesteld is door het Verbond van Verzekeraars. Er mogen dan geen vragen gesteld worden over bepaalde ziektes, zoals erfelijke ziektes. Ligt het bedrag dat je wil verzekeren boven de € 278.004, dan mag de verzekeraar meer gezondheidsvragen stellen of zelfs om een keuring vragen.

Na de beoordeling beslist de verzekeraar of je geaccepteerd bent en of je, vanwege je gezondheidssituatie, een hogere premie moet betalen. De kosten voor de keuring betaalt de verzekeraar, ook als je besluit om niet met de verzekering door te gaan.
Als potentiële verzekerde ben je verplicht eerlijk antwoord te geven. Dat maakt het afsluiten van deze verzekeringen vaak een stuk lastiger. Het kan voor een langere acceptatieperiode zorgen, of een veel hogere premie. Ook komt het voor dat mensen met een chronische aandoening helemaal worden geweigerd – en dat is lang niet altijd terecht. Er wordt gestreden voor meer duidelijkheid en openheid hierover.
Een belangrijke tip – want als je je droomhuis eenmaal op het oog hebt, wil je snel kunnen handelen. Zorg eerst dat je je situatie, wensen en mogelijkheden goed in kaart hebt, samen met een hypotheekadviseur. Je zou je arts om hulp kunnen vragen bij het helder verwoorden van je medische situatie.
Als je alleen woont, veel eigen geld kunt inbrengen, of als je partner het huis ook kan betalen als jouw inkomen wegvalt, is een overlijdensrisico misschien niet nodig. Kijk samen met een hypotheekadviseur of een overlijdensrisicoverzekering in jouw situatie belangrijk is. Sommige hypotheekaanbieders verstrekken ook hypotheken zonder deze verzekering.
Neem bij een afwijzing contact op met de medisch adviseur en vraag uitleg over zijn rapportage aan de verzekeraar. Je zou je huisarts of behandelaar kunnen betrekken bij je vervolgstap: zij weten samen met jou het beste hoe het er met jouw gezondheid voorstaat.
Zorg dat je tussenpersoon zich voor je inzet
Daar heb je recht op en daar wordt hij of zij ook voor betaald.
Nieuw is dat verzekeraars bij weigering moeten motiveren waaróm je wordt geweigerd. Die voorwaarde geldt overigens ook als er een hogere premie wordt gevraagd. Kom je er samen niet uit of reageert de verzekeraar niet, dan kan de zaak worden voorgelegd bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Kan het Kifid niets doen, dan kun je een beroep doen op een eventuele rechtsbijstandverzekering.
Bescherm je privacy
Wil je niet dat de afwijzing wordt doorgestuurd naar andere verzekeraars, geef dan vooraf in een korte brief aan dat je zelf als eerste het advies van de medisch adviseur wil vernemen. Je kunt hierbij verwijzen naar de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst.
Mocht je bij voorbaat al problemen verwachten bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering, dan kan ICZ misschien wel helpen. Meer info vind je bij ICZ.
Ook bij verzekeringen bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid gelden aangepaste regels voor het afsluiten van een hypotheek. Deze verschillen per gezondheid/werk situatie.
Raadpleeg uw hypotheek verstrekker of tussenpersoon, waar u in uw situatie rekening mee moet houden als u van plan bent een huis te kopen en waar u wel en niet voor in aanmerking komt, of waar u tegen aan loopt.