Beschrijving

SFEERVOLLE KARAKTERISTIEKE WONING OP HISTORISCHE GROND MET EEN MAGNIFIEK UITZICHT!

Bent u op zoek naar een bijzondere woning met sfeer en karakter en heeft u iets met de maritieme uitstraling van het havengebeuren, dan is deze ruime woning met drie slaapkamers, een zonnige besloten tuin op het zuiden en een heerlijke woonkeuken wellicht iets voor u.

Indeling

Er is een voordeur, maar meestal wordt de achterom via de poort aan de zijkant van de woning gebruikt. Deze geeft toegang tot een heerlijke besloten tuin. Via de achterdeur komen we in een hal met garderobe, toegang tot de kelder, de badkamer en de gang naar de andere vertrekken op de begane grond.

De ruime badkamer is geheel in de karakteristieke sfeer van de woning (let ook op het schakelmateriaal!) en heeft een dubbele wastafel, een ligbad en een zeer ruime inloopdouche. Ook vinden we hier de handig ingebouwde ruimte voor de wasmachine en de droger.

De kelder van 2,65m x 2,00m is ideaal voor het opbergen van allerlei zaken. Uw toekomstige wijnkelder?

Vanuit de hal komen we via een tussendeur in de lange gang (bijna 11 meter) met eerst een kamer die nu in gebruik is als atelier, daarna de heerlijke woonkeuken zoals veel mensen zich graag zouden wensen. Vervolgens de trap naar de eerste verdieping, nog een garderobe en de vestibule met toegang tot de fijne televisiekamer met schouw en houtkachel. Vanuit deze kamer heeft u een prachtig uitzicht op het Noordzeekanaal en alles wat daar plaatsvindt.

De heerlijke woonkeuken vormt de spil van de woning. Hier wordt gekookt, gegeten en gekletst aan de grote eettafel. Vaak geven de gasten aan hier nog lekker door te willen tafelen na een geslaagd diner. De schouw en houtkachel zorgen desgewenst voor extra warmte en sfeer. Een belangrijke eyecatcher is natuurlijk ook het uitgebreide fornuis met dubbele oven.

Eerste verdieping

Via de trap komen we op de eerste verdieping waar een ruime overloop toegang geeft tot de master bedroom (3.45m x 4,45m) met inbouwkasten en nog twee slaapkamers (2.45m x 3.30m en 2.35m x 4.45m) en de extra badkamer met toilet en wastafel. Boven een groot gedeelte van de eerste verdieping bevindt zich een lage vliering voor het opbergen van uw spullen.

Tuin

De heerlijke besloten tuin (7,40m x 5,40m) ligt op het zuiden en bij een beetje mooi weer kun je hier al snel buiten gaan zitten. Hier vinden we ook de schuur (4,20m x 2,60m) voor het stallen van de fietsen en het opbergen van uw gereedschap.

Bijzonderheden

Na elf jaar graven, dijken aanleggen en bouwen aan sluizen werd op 1 november 1876 het Noordzeekanaal geopend door koning Willem III. In dat jaar waren ook de woningen van de sluiswachters, het telefoon- en telegraafkantoor en het Commiezenhuis gereed voor ingebruikname. Het Commiezenhuis aan het Sluisplein 24 was onderdeel van een zevental dienstwoningen voor ambtenaren die belast waren met de heffing van invoerrechten en accijnzen. Zij werden gebouwd in 1876 en behoorden tot de oudste woningen van IJmuiden. De zes aanliggende panden zijn na zware oorlogsschade tijdens de Tweede Wereldoorlog gesloopt. Het bewaard gebleven Commiezenhuis is een rijksmonument en voor het behoud van het aangezicht gelden strikte regels. Deze zijn echter niet van toepassing op de binnenzijde van de woning. De huidige bewoners hebben echter de karakteristieke sfeer van de woning weten te behouden.

Het Commiezenhuis was oorspronkelijk gebouwd als kantoor voor de belastingdienst. Met het gereedkomen van het Noodzeekanaal in 1876 en het op gang komen van het scheepvaartverkeer met Amsterdam werden hier de accijnzen en invoerrechten geïnd. Het pand is nu in gebruik als woning met een fantastisch uitzicht op de havenmond en het enorme moderne sluizencomplex van IJmuiden. Hier is altijd wel iets te zien. De woning zelf is sfeervol en karakteristiek en in de fijne, besloten achtertuin kunt u heerlijk genieten van het mooie weer.

Kenmerken